Keep in Touch

Imate li pitanja, neki komentar ili ideju za nas?
Napišite nam nekoliko rečenica, odgovori ćemo Vam što prije.

Telefon

+385 1 640 7174

Email

office@iv-nakladnistvo.hr

Adresse

Prilaz Ivana Visina br. 7, 10000 Zagreb

PREVENTIVNE BROŠURE

Sigurnost i potres

Kako se ponašati, biti smiren i raditi ispravno
Potres stvara velike psiho-fizičke probleme kod djece. Djeca izložena općenito kriznim situacijama teško kontroliraju bijes i suprotstavljaju se starijima. Često se pojavljuju negativne reakcije na pojavu kriznih situacija kao što su strah, depresija, osjećaj tuge, isprekidano spavanje s pojavom noćnih mora, promjena prehrambenih navika, povećana razdražljivost i dr. Ovom bojankom želimo pomoći roditeljima i djeci, uputiti ih kako se ponašati u kriznim situacijama te kako se nositi s njima. Kroz igru, djeca će također naučiti i kako se, primjereno svojoj dobi, suočiti sa strahom i stresom, te kako se nositi s emocijama i iskustvima nakon proživljenog potresa.

Format: DIN A5 položen

Pregled brošure

Prometna bojanka za djecu

Kroz igru učimo pravilnom ponašanju
Za početak preventivnog rada nikada nije prerano. Zbog toga je IPA, u suradnji sa stručnjacima i policijom, kreirala Prometnu bojanku za djecu koja naše najmlađe kroz igru upozorava na opasne situacije koje se svaki dan događaju u prometu. Ona na primjeren način uči djecu kako se treba ponašati u prometu. Bojanka je idealan medij koji na način primjeren djeci, kroz igru i bez ikakvog stresa, uči pravilnom ponašanju u prometu, ukazuje kako prepoznati opasnosti i kako se od njih zaštititi. Prometna bojanka je prije svega omiljena u dječjim vrtićima i prvim razredima osnovnih škola, gdje u okviru preventivnog rada i prometnog odgoja može pomoći da se smanji broj nesreća u kojima sudjeluju djeca.

Format: DIN A5 položen

Pregled brošure

Seksualno zlostavljanje

Opći podaci o broju djece žrtava seksualnog zlostavljanja zabrinjavajući su, a neke procjene na razini EU govore da je jedno od petero djece žrtva seksualnog nasilja. Prema podacima MUP-a tijekom 2016. godine u Hrvatskoj je broj kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa te spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, koja ulaze u skupinu općeg kriminaliteta, porastao za 29,2%. Podaci za Hrvatsku na reprezentativnom uzorku u istraživanju pod vodstvom profesorice Ajduković iz 2011. godine pokazuju da je 10,8%, odnosno gotovo 100.000 djece, izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja. Istraživanja također pokazuju i da su u 70-85% slučajeva zlostavljači osobe koje djeca poznaju, a seksualno nasilje se može dogoditi online, putem mobitela ili telefona, na ulici, u školi ili kod kuće i to u raznim oblicima. Zbog svega navedenog, ali i zbog zabrinjavajućeg podatka da na svaki prijavljeni slučaj silovanja dolazi 15 do 20 neprijavljenih slučajeva, dok je za neke manje drastične oblike seksualnog nasilja taj omjer još i već, Udruženje policajaca IPA – Hrvatska sekcija pripremilo je ovu važnu brošuru.

Format: DIN A5

Pregled brošure

Droge, ovisnost i mladi

Informacije za roditelje, nastavnike i odgajatelje
Želja za eksperimentiranjem jednostavno je sastavni dio mladosti. Prisjetite se samo vlastite mladosti: neki od nas su razvili supermoći kada je trebalo iz mamine torbe uzeti jednu cigaretu. Drugi su pak nakon prvog jointa skliznuli u ovisnost. Iz tog razloga Udruženje policajaca - IPA Hrvatska Sekcija izdaje edukativnu brošuru za roditelje, nastavnik i odgajatelje koja sadržava niz informacija i tekstova vezanih uz različite vrste droga i posljedice njihove zlouporabe. Dobro informirani roditelj ili nastavnik može na vrijeme prepoznati problem i pravilno reagirati te na taj način spriječiti da mladenačko eksperimentiranje preraste u cjeloživotni problem.

Format: DIN A5

Pregled brošure

Nasilje i mladi

Tema koja se tiče svakoga
Preventivno-edukativnu brošuru IPA Hrvatske Sekcije sastavili su stručnjaci koji su svakodnevno suočeni sa žrtvama nasilja. Ova brošura treba senzibilizirati društvo za ovu temu, služiti kao savjetnik te na pravu adresu uputiti one kojima je pomoć potrebna. Ova brošura najveći fokus stavlja na djecu i mlade koji su žrtve nasilja, ali i na situacije u kojima su oni počinitelji – najčešće u obliku vršnjačkog nasilja – jer je i jednima i drugima potrebna je pomoć okoline.

Format: DIN A5

Pregled brošure

Internet, ovisnost i mladi

Sigurnost u virtualnom svijetu
Činjenica je da uporaba Interneta kod djece i mladih, uz dobre i pozitivne mogućnosti, nažalost ima i negativne posljedice. Anonimnost koju omogućuje Internet otvara vrata brojnim prevarama, krađama podataka i sl. te neželjenoj, lažnoj i predatorskoj komunikaciji s djecom i mladima. Upravo zato IPA izdaje brošuru kojom će upozoriti na ovaj problem te pomoći djeci, roditeljima i nastavnicima kod suočavanja s njime. Osnovni cilj jest naučiti djecu i odrasle kako sigurno koristiti Internet, kako reagirati u slučaju zlouporabe te kako pomoći žrtvama.

Format: DIN A5

Pregled brošure

Alkohol, ovisnost i mladi

Obiteljski, ali i društveni problem
Alkoholizam je kod mladih sve češći problem koji društvo rijetko prepoznaje. IPA je pripremila ovu brošuru kako bi informirala mlade, ali i njihove roditelje i nastavnike te im pomogla ne samo da problem prepoznaju na vrijeme, nego i da pravilno reagiraju kada se s njime susretnu. Svakodnevno smo svjedoci problema koje uzrokuje konzumacija alkohola kod mladih. Zabrinjava činjenica da je svaki drugi šesnaestogodišnjak neumjereno pio u posljednji mjesec dana kao i podatak da se Hrvatska nalazi na visokom 3. mjestu po konzumaciji alkohola (između 36 europskih zemalja; 2017. godina). Osnovni cilj jest smanjiti ovaj općedruštveni problem, ali i pomoći žrtvama koje je on već zahvatio.

Format: DIN A5

Pregled brošure

Igre na sreću, kocka, ovisnost i mladi

Od naizgled bezazlene igre do ovisnosti
Unatoč zakonskim regulativama, više od 80% srednjoškolaca igra igre na sreću, a gotovo svaki drugi to radi svakodnevno. Bilo da se radi o kladionicama ili raznim igrama u kasinu, ova ovisnost ima sve više žrtava. Ne kaže se uzalud da „kuća uvijek dobiva“ – a kada je riječ o pravoj ovisnosti, gubi se puno više od samog novca. Ovisnost o kocki i drugim igrama na sreću nije samo problem pojedinca već cijele njegove obitelji i šire zajednice. Osim problema koje ova ovisnost neposredno donosi, ovisnici o kocki zapravo su istodobno vrlo podložni i svim drugim oblicima ovisnosti – tako se iz jednog problema često stvara lančana reakcija iz koje je jako teško izaći – ukoliko se ne reagira na vrijeme.

Format: DIN A5

Pregled brošure